Agility AG

 

Agility

Behendigheid is een leuke hondensport omdat je dit samen met je hond kunt doen, de mensen die aan behendigheid doen vinden het leuk en hun honden ook. Bij behendigheid is het de bedoeling dat de hond een parcours met allerlei verschillende hindernissen in een zo snel mogelijke tijd en zo foutloos mogelijk aflegt, onder leiding van zijn baasje. Het parcours heeft een speciale volgorde, die wordt aangegeven door nummertjes die er naast staan. Bij wedstrijden worden de groepen ingedeeld naar de grootte van de honden. Want sommige hindernissen moeten niet te hoog en niet te laag zijn.

In het parcours zijn veel soorten (12) hindernissen, zo heb je onder andere springhindernissen, gaten en raakvlakken. Waarbij spinghindernissen zowel breedte als hoogtesprongen zijn, gaten zijn een band of ring, tunnel en een zaktunnel, de raakvlakken zijn o.a. een tafel, een wip, een brug (kattenloop) en een dak (A-schutting). De moeilijkste is de slalom (12 paaltjes).

 


Meer uitleg over Agility oftewel behendigheid

Behendigheid oftewel “Agility” is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenenaars krijgt. De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden of het nu rashond of rasloos zijn. Alleen zeer zware honden of dogachtigen, kunnen deze sport beter mijden. Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de honden zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of je hond geschikt is voor behendigheid, dus ook belangrijk zijn volgzaamheid, dapperheid, een goed evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid. Voor de training van behendigheid moet de hond eerst volledig zijn uitgegroeid.
Dat betekent voor kleine honden vanaf minimaal 12 maanden en grotere honden toch wel 15 maanden oud moeten zijn. De sprongen mogen in ieder geval pas op latere leeftijd worden getraind omdat pas dan het skelet en spierweefsel van de hond voldoende is ontwikkeld.
De sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met hun baas “Handler” actief bezig te zijn. Ook de baas zal in conditie moeten zijn om met de hond te trainen en eventueel wedstrijden te lopen. De toeschouwer zal met genoegen en bewondering de sprongen en de kunsten bekijken die de hond zonder enige moeite lijkt te beheersen. Maar het belangrijkste van behendigheid “Agility” is dat hond en baas “Handler” als een team optreden en elkaar steeds beter zullen leren begrijpen.

Het behendigheid “Agility” parcours.
Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De geleider / baas ook wel “Handler” genoemd mag zijn hond tijdens het mee rennen van het parcours door middel van stem en door gebaren aanwijzingen geven.
Binnen de deze sport zijn er 3 soorten parcours mogelijk : het “vast” parcours, het “jumping”parcours en het "gambling"
parcours.

Vast parcours :
Hier kunnen alle hindernissen deel van uitmaken dus bijvoorbeeld :sprongen, slalom, tafel, raakvlaktoestellen en tunnels. Bij de wedstrijden moeten minimaal 2 maximaal 4 raakvlaktoestellen deel uitmaken van het parcours. De volgorde waarin de hindernissen moeten worden genomen, wordt vooraf bepaald door de wedstrijdleiding en aangegeven door nummers.

Jumping parcours :
Dit parcours mag juist geen raakvlaktoestellen of paaltjes bevatten. Dit gaat alleen om springen en snelheid maar ook foutloos. Ook dit parcours wordt aangegeven met nummers.


Gambling parcours :
Dit parcours is bedoeld om de deelnemers ongedwongen een extra parcours af te laten leggen. De toestellen vertegenwoordigen elk een bepaald puntenaantal. De handler mag zijn hond zodanig leiden dat hij veel punten kan vergaren. Allerlei variatie van de hindernissen / toestellen zijn hierbij mogelijk, ook de volgorde waarin de toestellen moeten worden genomen kan al dan niet willekeurig zijn. Het wordt ook wel vaak “Tijd fout uit” genoemd.
Er zijn meerdere vormen van een fun parcours die gelopen (kunnen) worden in plaats van een gambling parcours.