Algemene informatie

In alle jaren die wij nu met honden bezig zijn, verrast ons nog het meest dat mensen denken dat honden ons letterlijk verstaan vanaf de eerste dag. Niets is echter minder waar. Honden moeten elk woord (commando) leren, net als kinderen. Honden zijn meester in het lezen van lichaamstaal en zijn gevoelig voor intonatie en klanken van onze stem. Zo zal een diepe zware stem bestraffend overkomen en een hoge vriendelijke stem zorgen voor enthousiasme bij de hond. Ook je uitstraling is belangrijk. De hond ziet onmiddelijk de kleinste spiervertrekking in je gezicht. Begrijpen doen ze het wel, ze leren jouw sneller kennen dan je denkt!

Wij leren vrijwel bij elk commando een specifiek handgebaar aan. Ook dit is niet overal hetzelfde. Het is wat JIJ je hond wil leren wat iets betekent. Dit geldt voor het commando maar ook voor het gebaar. Je kunt ze vrijwel alles leren. Honden zijn niet dom. Wij zeggen, je hebt slimme honden en minder slimme honden maar absoluut geen domme honden.

Honden zijn geen robots. Het zijn sociale roedeldieren die wel degelijk elk een uniek karakter en emotie hebben. Het zijn echter geen mensen dus mogen we ze niet als mens behandelen. Dit betekent niet dat je je hond op een harde manier moet aanpakken. Dit werkt uiteindelijk altijd tegen je. Als je gebruikt maakt van goede timing, motivatie en herhaling behaal je de beste resultaten. Keywords zijn tijd, geduld en aandacht. Verwacht niet teveel van je hond maar leer kijken naar wat hij wel kan, en niet, naar wat hij niet kan !

Honden leven letterlijk in het nu. Deze seconde telt, niet 10 seconden geleden of wat er over 5 seconden gebeurd maar NU is belangrijk. Honden hebben echter wel een geheugen en maken hier ook feilloos gebruik van.

Honden doorlopen net als mensen een aantal fasen aleer ze volwassen zijn. Zodoende zal je hond niet stabiel zijn voor hij volwassen is. Gedurende deze periode zul je dus veel tijd moeten (kunnen) investeren en het geduld opbrengen om hem iets aan te leren. Opvoeding stopt niet. Honden zijn net als mensen nooit uitgeleerd. Er is altijd wel wat nieuws te leren !

Alle honden, groot of klein, hebben opvoeding nodig. Je hoeft niet zo nodig baas van je hond te zijn. Zie je meer als begeleider van je hond en werk ook op die basis. Harde aanpak of gebruik van correctiematerialen is NIET nodig. Het draait enkel en alleen om goed teamwork.

"De hond is je beste vriend" (zegt men)

Als je je beste vrienden hard aanpakt, al dan niet met correctiematerialen, houdt je weinig tot GEEN beste vrienden over !

Wij werken op basis van wederzijds vertrouwen en respect!

Elke hond en elke mens is uniek. Zo krijg je dus ook unieke combinaties van mensen&honden. Hierdoor zal de instructeur een methode toepassen die uitvoerbaar is bij deze unieke combinatie. De instructeur zal dus moeten kunnen inspelen op mensen en honden. Hierdoor zal een goede instructeur een beetje kynoloog, pedagoog, psycholoog en gedragstherapeut moeten zijn.

Wij verzorgen over bovenstaande uitspraken opleiding in de vorm van theorie avonden en workshops. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer leren/weten over hondengedrag/taal check dan onze agenda. Als er avonden zijn gepland vind u die hier terug.

Wat haalt u in huis? Honden zijn geen robots of programmeerbare computers die alles doen wat je wilt. Met honden moet je (leren) samenwerken, dat voorkomt meer problemen dan het veroorzaakt. Hanneke Reitsma heeft een zeer treffend artikel geschreven. Lees dit artikel eens door. De maakbaarheidsillusie!

boek boek boek ql