Mantrailing, Speuren, Detectie, SP

 

Stap in de wereld van je hond ………. de geurwereld ……

Instructeur Jo Rossell, IMAS SPI Speurhondeninstructeur, opleiding gevolgd en behaald bij Animale. Jo Rossell, Marcel Heijnen, Marcel de Groot en Patricia van Verseveld verzorgen de Mantrail lessen en houden individuele resultaten bij zodat er steeds oefeningen op uitdagend nivo worden aangeboden waarbij de groei van zowel hond als handler gewaarborgd zijn. Beide Marcels en Patricia zijn intern opgeleidt tot Mantrailinstructeur. Bij Mantrailing is er duidelijk sprake van een hoger nivo bij begeleiding en uitvoering van de oefeningen. Let wel, wij leiden geen inzethonden op, wij zijn enkel recreatief bezig om speurhonden op te leiden. We bieden hele leuke oefeningen aan op diverse vlakken, denk aan Urban (stedelijk), Rural (landelijk/bos), Water, Building, Area en Detectie.

Mantrailing niks meer en niks minder dan het zoeken naar vermiste personen met een neus die perfect ontwikkeld is voor deze job. Op basis van een aangeboden, aangetroffen, gevonden of onttrokken geurvoorwerp zal de hond op zijn beste manier trachten de bron te achterhalen. Zowel op geurspoor als op trackingspoor maar ook op airscent volgen ze de individuele geur van een specifiek persoon.Mantrailing biedt de hond zowel fysieke en mentale uitdaging. Ontembare energie? Is je hond een ‘stuiterbal’ ? Heb je een over-energieke puber in huis, en weet je soms niet meer hoe je dit in goede banen kunt leiden? Speuren is een ideale 'energyburner'.

Detectie geven we als workshops en als cursus. Deze cursus wordt eveneens gegeven door voornoemde instructeurs. We trainen de hond hierbij om een bepaalde geur te laten verwijzen in de meest uiteenlopende situaties zoals in en rond gebouwen maar ook buiten, bv autosloop. Iedereen kent wel de drugsdetectie, explosieven en kadavers, maar ook honden die brandversnellende middelen detecteren, kankercellen, diareebacteriën, bedwantsen, houtrot enz. Wij gebruiken recreatieve geuren zoals vanille, kaneel, laurier, kruidnagel enz., maar ook diverse afleidingen en materialen om een boeiende uitdaging te bieden. Je staat versteld van wat je hond op zeer korte termijn kan leren. Detectie trainingen geven we op diverse locaties zowel indoor als outdoor.

Samenwerken – Veel eigenaren die speuren of zoekwerk doen beschrijven dat de relatie met hun hond er positief door veranderd is, indien op een correcte manier aangeleerd, relatie-bevorderend, zo kun je op een positieve manier met de hond bezig zijn.

Vertrouwen – voor de hond levert het speuren een 'boost' voor zijn zelfvertrouwen. Voor veel honden leuk, maar voor de onzekere hond kan het net het extra zetje zijn wat bijdraagt tot meer stabiliteit.

Respect – Natuurlijk (van baasje), want wat is er mooier dan je hond zelfstandig, een haast onmogelijke opgave te zien volbrengen, gericht op plezier, samenwerking en succes!

In principe kan elke hond (leren) speuren omdat het voor honden heel normaal is dat ze hun neus gebruiken. We leren ze echter datgene te zoeken/vinden wat wij willen dat ze voor ons zoeken. Het is een leuke, vermoeiende maar vooral spannende bezigheid. Ook in deze cursus wordt geen prestatie druk opgelegd, hier geldt enkel dat er leuk gewerkt wordt en het ook leuk blijft voor baas en hond. De oefeningen in deze cursus hebben betrekking op speuren oftewel mantrailing. Het vinden van vermiste personen. Een speurcursus is altijd leuk, het is namelijk gebaseerd op beloning voor de hond en samenwerking met de baas.

Wat gaan we doen ?

We gaan personen zoeken op basis van gevonden geuren. Deze gevonden, onttrokken of aangeboden geuren kunnen een speurlapje of ander voorwerp zijn. We starten op ons terrein maar zullen later ook naar buiten gaan en andere plekken, andere ondergronden, opzoeken. Zo zitten we onder meer in bosgebieden (rural), woonwijken (urban), industrieterreinen maar ook indoor locaties (building) behoren tot de mogelijkheden, zie foto's. We zetten sporen uit startend op enkele meters en uitwerkend naar +/- 1km. Bij detectie maken we ook gebruik van meerdere indoor-en outdoor locaties. Ook organiseren we regelmatig workshops en DMT weekenden. DMT staat voor Detectie en Mantrailing Theorie en Praktijk.

Toetsmomenten

We toetsen regelmatig de combinaties op hun vaardigheden, mits men dat wil. Zo kunnen we de les en aangeboden stof op maat voor de combinatie aanbieden. Bij elke toets is een bedel te verdienen die aangeeft dat een toets in een bepaalde discipline is afgesloten. Wij maken gebruik van 6 disciplines o.a. Urban, Rural, Water, Building, Area en Detectie. Per discipline zijn er 3 tot 5 toetsmomenten. Uiteindelijk heb je een bedelset compleet van hondenpootjes. Rood is Urban, Groen is Rural, Zwart is Building, Brons is Area, Blauw is Water en Wit is Detectie. Elk bedeltje is 1 level. Als je alle levels hebt ruil je deze in tegen een hondenpootje in dezelfde kleur. Dan volgt nog een unieke eindtoets welke een hondenkopje of ander bedeltje oplevert.

bedels

 

De meest uiteenlopende mogelijkheden worden benut, voor zowel Mantrailing als Detectie.

Wat heb je nodig ?

Een tuig voor de hond, liefst een Y-tuigje van de merken Hurtta/Perfect Fit/Ruffwear, een speurlijn van 7mtr., een lijn van 3 mtr. voor detectie, notitieboekje om vorderingen bij te houden met specifieke omstandigheden, speeltje enz. Denk ook aan water voor de hond en bij donker speuren aan een zaklamp. Een eigen portofoon is wenselijk. Goed schoeisel en kleding is aan te raden, zeker bij specifieke omgevingen die we opzoeken. En niet te vergeten (veel) beloning voor de hond.

Meer info via email of telefonisch. Zie contact pagina.

 

 

 

Detectie op verschillende spannende locaties